Teleconsultatie
Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal ervaren hoe essentieel toegang tot gezondheidszorg is, zelfs als we fysiek afstand moeten houden. Teleconsultaties zijn in deze periode een belangrijk hulpmiddel geworden, en ik heb als huisarts deze manier van werken omarmd. In deze blog deel ik mijn ervaringen met teleconsultaties via het platform Doktr en waarom ik ervan overtuigd ben dat dit de efficiëntie en toegankelijkheid van de gezondheidszorg aanzienlijk verbetert.
Wat zijn teleconsultaties?
Teleconsultaties zijn medische consultaties die plaatsvinden via digitale verbindingen zoals videobellen, telefoneren of chatten. Hierdoor kunnen patiënten vanuit hun eigen huis contact opnemen met een arts, zonder naar de praktijk te hoeven komen. Dit biedt zowel voor patiënten als artsen tal van voordelen.
Mijn ervaring
Toen de coronacrisis begon, startte ik als arts bij Doktr. Dit platform maakt het mogelijk voor huisartsen om op een eenvoudige en veilige manier in contact te komen met patiënten. Sindsdien heb ik gemerkt hoe efficiënt en effectief teleconsultaties kunnen zijn. Patiënten kunnen snel en gemakkelijk consulteren, wat de zorg toegankelijker maakt.
Efficiëntie in de gezondheidszorg
Zelf ben ik vooral fan van videobellen. De ervaring leert me dat consultaties vaak niet korter zijn dan consultaties in de praktijk. Je slaat bij een videoconsult immers geen deel van het consult over maar gaat op een andere manier tewerk. Wat handig is, is dat reistijd en wachttijden worden geëlimineerd, waardoor de tijd van de arts en patiënt optimaal wordt benut. Hoe vaak komt het immers niet voor dat er een spoedgeval tussenkomt en je meer tijd in de wachtkamer doorbrengt dan in het kabinet? Of dat je je eigenlijk te belabberd voelt om in een wachtzaal te gaan zitten?
Grenzen en mogelijkheden
Natuurlijk kan niet alles via een teleconsultatie worden opgelost. Voor sommige medische problemen is een fysiek onderzoek noodzakelijk. Toch ben ik vaak verbaasd over wat wél mogelijk is. Denk aan het beoordelen van huiduitslag bij kinderen, advies over anticonceptie, huidvlekjes, opvolging van chronsiche klachten… Zelfs als je ziek bent op reis, kun je via een teleconsultatie advies krijgen van een arts, zolang je maar een stabiele internetverbinding hebt. Dit kan een groot verschil maken in het ontvangen van tijdige en passende zorg, ongeacht je locatie.
Openheid en vertrouwlijkheid
Een verrassend voordeel van teleconsultaties is de openheid van patiënten. Mensen voelen zich vaak meer op hun gemak in hun eigen omgeving, wat hen aanmoedigt om vrijer te spreken over hun gezondheidsproblemen. Dit kan vooral nuttig zijn bij gevoelige onderwerpen die ze misschien liever niet in persoon met hun vaste huisarts bespreken. Teleconsultaties bieden een veilige en vertrouwelijke manier om toch de benodigde zorg te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat het daarom ook goed werkt in begeleiding van herstel bij burn-out. Op die manier kan mijn expertise gedeeld worden, weidser dan onder de kerktoren. Voor zij die willen geholpen worden, toegankelijke, persoonlijke zorg.
Conclusie
Teleconsultaties zijn een waardevolle aanvulling op de traditionele huisartsenzorg. Ze bieden meer efficiëntie, flexibiliteit en toegankelijkheid, wat zowel patiënten als artsen ten goede komt. Hoewel niet elke medische kwestie op afstand kan worden opgelost, is er een breed scala aan problemen dat wel uitstekend digitaal kan worden afgehandeld. Als je nog geen gebruik hebt gemaakt van teleconsultaties, raad ik je aan om het eens te proberen. Het kan een wereld van verschil maken.
Met platforms zoals Doktr moderniseren we de gezondheidszorg en maken we deze toegankelijker voor iedereen. Of je nu thuis bent of op reis, medische zorg is dichterbij dan ooit. Probeer het eens uit en ontdek zelf de voordelen van deze innovatieve manier van zorgverlening.